• szo. júl 13th, 2024

A saját fotós témánk megtalálása

Bynemadmin

szept 2, 2019

A fényképezésre kitalált telefonok, az olcsón megvásárolható cserélhető objektíves digitális tükörreflexes fényképezőgépek és cserélhető objektíves digitális tükörnélküli fényképezőgépek világában bármikor bármit lefotózhatunk, amely azt is jelenti, hogy az átlagember tulajdonképpen minden fotóz, legtöbbször a fényképezés legalapvetőbb ismerete nélkül. Ilyen viszonyok között a fényképek egyhangúak és unalmasak lesznek, a többségük pedig a szó szoros értelmében digitális szemétként végzik egy adathordozón, de jelenteni semmit sem fognak a készítőiknek. Persze a gyártók, illetve a fényképeket befogadó közösségi oldalak csináltak egy sor érdekes filtert, vagy instant képi hatást, amelyek a fotókat legalább egy rövid ideig érdekessé tehetik, de ezek az eszközök valódi tartalmat nem tudnak adni nekik, arra csak a fotó készítője képes.

A fentiek elkerülése végett érdemes legalább alap szinten tudatosan fotózni, illetve a saját fotós témát megtalálni. Nem kell szakértőnek lenni – elég egy fotós tanfolyam, ahol elsajátíthatók az alapok, majd hagyni kell, hogy a fotós témánk megtaláljon bennünket. A legtöbb kezdő fotós mindent fotóz. De tényleg mindent: a hőlégballontól kezdve a rovarokon keresztül az épületekig minden téma érdekli őket, de egyik megismerésére sem szentelnek kellő időt, így a fotók sem lesznek jók. Ráadásul a különböző témák megörökítéséhez különböző felszerelés is kell: a példánál maradva a hőlégballon fotózásához teleobjektív, a rovarok fotózásához makro objektív, míg az épület fotózásához széles látószögű objektív szükséges, így még a megfelelő tudás birtokában sem lehetne egy adott objektívvel ezt a három témát fotózni.

Sajátítsuk el az alapokat, majd hagyjuk, hogy a fotós témánk megtaláljon bennünket. A tudás bővülésével egyébként a különböző fotós témák iránti érdeklődés is elkezd letisztulni, amelynek a végére már csak egy-két érdekes téma lesz, amelyből már könnyű választani, illetve amelyhez már sokkal könnyebb a felszerelés választást is igazítani. Ha megvan a téma, akkor már csak idő kell a megismerésére, illetve a fotózására, és szemmel látható lesz, hogy a fotók egyre érdekesebbek lesznek, és megtelnek valódi tartalommal. Ahogy említettem nem kell szakértővé válni, elegendő megmaradni az amatőr fotósok útján, de érdemes tenni azért, hogy napról napra, hétről hétre egyre jobbak legyenek a fotók – ez is módja lehet annak, hogy kiemelkedők legyünk a közösségi médiák zajából.

A saját téma megtalálásának egyébként egy sor más pozitív hozadéka van, hiszen egy rovar fotózásához ki kell mozdulni a természetbe, az épületfotózáshoz sokat kell utazni, a portréfotózás megtanít jól kommunikálni, vagy éppen egy minimalista tájképfotózás nyugtatólag hat az idegrendszerre, így a fotózás minden tekintetben egy érdekes hobbi lehet, főképp, ha nem egyedül csináljuk. Mindebből kikövetkeztethető, hogy a fotózás meg tudja változtatni az életet, életminőség növelő hatása lehet.

Vélemény, hozzászólás?