• pén. febr 23rd, 2024

Bőrrák tünetek a korai stádiumban

Bynemadmin

ápr 14, 2017

Az utóbbi évtizedekben sajnos egyre gyakoribb a bőrrák előfordulása. Minden korosztályt érint, a tinédzserektől az idős korúakig bárki lehet érintett. A jó hír az, hogy bőrrák tünetek már a betegség kezdeti stádiumában vannak, így gyors diagnosztizálás esetén, a megfelelő kezeléssel sikeresen gyógyítható. Régen nem volt ennyire elterjedve ez a betegség, de napjaink erős UV-sugárzása, a túlzásban vitt szolárium használat és a nem megfelelő órákban történő órákig tartó napozás többszörösére emelte a bőrrákban szenvedők számát.

Fontos, hogy ha bőrrák tünetek észlelhetők a testünk bármelyik részén, azonnal forduljunk orvoshoz! Az egyik ilyen tünet a főként arcon jelentkező pikkelyes felszínű, érdes, pirosas vagy barnás színű folt, amely nem múlik. A másik a test bármelyik részén megjelenő vöröses, hámló, nem gyógyuló bőrelváltozás, amely a későbbiekben kisebb piros duzzanattá alakul át. A bőrrák tünetek között a leggyakoribb azok, amelyeket az úgynevezett melanoma produkál. Ezek az újonnan meglévő vagy már meglévő anyajegyek méretben, formában vagy színben való elváltozásait jelentik.

A tavasz beköszöntével az emberek nagy része alig várja, hogy élvezhesse a napsütést. Ez alól kivételt képeznek azok, akik bár szintén kihasználnák a tavaszi-nyári kinti programokat, napallergiájuk sok esetben megakadályozza őket. Nekik kötelező a napallergia kezelése. Ha valaki a napfénynek kitett testrészein piros foltokat, duzzanatokat észlel, akkor fokozottan kell figyeljen a fényvédelemre. Olyan gélek, krémek használata ajánlott, amelyek kifejezetten a napallergiásoknak lettek kifejlesztve.

A napallergia kezelése során alkalmazott módszereket a betegség kiváltó okaitól függően választják meg. Az ismeretlen eredetű fényérzékenység kezelésére rendelkezésre állnak az antihisztamin tartalmú tabletták és krémek, valamint a napsugárzás káros hatásait ellensúlyozó készítmények, amelyek könnyen felszívódnak és rövid időn belül enyhítik a panaszokat. Ha gyógyszerek okozzák a napallergiát, célszerű a a kúra ideje alatt kerülni a közvetlen napsugárzást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük