• szo. ápr 13th, 2024

Mire számíthat, ha ittas vezetésért elvették a jogosítványát?

Bynemadmin

júl 26, 2022

Ha Önt a rendőri igazoltatás alkalmával ittas vezetésen érik, az intézkedő rendőr azonnal elveheti a vezetői engedélyét. Amennyiben ez ott nem történik meg, mert az okirat nincs az Önnél, de a mérés eredménye pozitív, a hatóság felszólítja Önt annak beszolgáltatására. Mik a jogkövetkezmények? Mire számíthat? Ezzel kapcsolatban kaphat rövid tájékoztatást ebben a cikkben.

Miért vonhatja be a hatóság a jogosítványt?

Közúti ellenőrzés alkalmával az intézkedő hatósági személy az erre utaló külső jegyek vagy a szondáztatás alapján úgy dönthet, hogy a helyszínen elveszi a jogosítványt. Ugyanez történhet, ha a hatósági személy részéről gyanú merül fel az igazoltatott bódult állapotát illetően.

Az okiratot azonnal bevonhatja a rendőr, amennyiben az ellenőrzés során kiderül, hogy a vezetőt korábban eltiltották a vezetéstől, az okirat vélelmezhetően hamis vagy azzal más módon éltek vissza.

A jogosítványt elveszik, ha a vezető azzal gyanúsítható, hogy közúti veszélyeztetés vagy közúti baleset során bármely személy maradandó fogyatékosságával, vagy halálával végződő közúti balesetet okozott.

Előfordulhat, hogy az okirat nincs a vezetőnél, de ekkor sem könnyebbülhet meg: az illetékes Kormányhivatal határozatban szólítja fel rövid időn, mintegy egy hónapon belül a vezetői engedély leadására.

Vezetéstől való eltiltás. Mitől függ, hogy mennyi időre szól?

A jogosítvány bevonásával együtt jár az ittas vezető vezetéstől való eltiltása is. Az ittas vezetés bűncselekménye az esetek legnagyobb részében kötelezően maga után vonja a bíróságnak ezt a döntését.

Ami az eltiltás idejét illeti, a bűncselekmény súlyosságától és a körülményektől függően lehet határozott idejű vagy végleges hatályú.

A határozott idejű eltiltás időtartama egy hónaptól kezdődően tíz évig terjedhet. Az eltiltás kezdetét nem a bíróság ítélethozatalától számítja a jog, hanem az okirat hatósági személy általi bevonásától vagy a Kormányhivatali leadás időpontjától. Ez alól kivétel, ha az ittas vezető balesetet is okozott és szabadságvesztésre ítélték, ugyanis ebben az esetben az eltiltás időtartama a szabadságvesztés letöltése után kezdődik meg.

A bíróság az eltiltás hosszabb vagy rövidebb időtartamának kiszabásakor több tényezőt is figyelembe vesz: sokat nyom a latban az elkövető közlekedési előélete és utólagos hozzáállása is. Mit jelent ez?

A bíróság megvizsgálja, és szem előtt tartja:

  •   az ittas vezető korábbi közlekedési magatartását,
  •   előzetes közlekedési szabálysértéseit vagy bűncselekményeit,
  •   alkalmaztak-e nála már járművezetéstől való eltiltást és mennyi időre,
  •   rajtakapták-e, hogy vezetett az eltiltás ideje alatt,
  •   ittas vezetőként vagy gondatlanságból okozott-e közlekedési bűncselekményt, ami miatt szabadságvesztésre ítélték
  •   társult-e a közlekedési bűncselekményhez segítségnyújtás elmulasztása vagy cserbenhagyás.

Ezekből a kérdésekből a vezető közlekedési felelősségtudatára is fény derül. De az ítélethozatalig tanúsított hozzáállás is döntő lehet az ügyben. Súlyosabb esetben az ítélethozatalig akár egy-két év is eltelik, ez idő alatt a gyanúsított az életét, utazásait kénytelen másképp, segítséggel megoldani. Amennyiben azonban egy rendőri igazoltatás során jogosítvány nélküli vezetésen kapják, az súlyosbító körülmény lehet. Épp így az általa esetlegesen okozott baleset eredményével kapcsolatos pszichikai viszony, azaz újra csak a felelősségtudat.

Ittas vezető korlátozott eltiltása

Mire számíthat az ittas vezető, ha a vezetői engedély a munkájához szükséges, mondjuk hivatásos sofőrről van szó? A bíróság itt is mérlegelhet, és amennyiben a körülményeket megvizsgálva úgy ítéli meg, korlátozhatja az eltiltást csak bizonyos járműkategóriára.

A korlátozott eltiltás azt jelenti, hogy a vezetőt nem általánosságban a közúti közlekedéstől tartja távol a bíróság, csupán például a B típusú járműkategóriától. Ugyanakkor a C és A típusú járművekre az nem vonatkozik.

A jogosítvány sokak számára a munkavégzéshez, az egzisztenciájuk megtartásához szükséges. Amennyiben Ön is ebbe a csoportba tartozik, keresse fel irodánkat jogi segítségért!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük