• szo. júl 13th, 2024

Tondach vagy Bramac, melyik tetőcserepet válasszam? Tető trükkök

Bynemadmin

jún 9, 2016

A nyári hónapokban az építkezés, tetőfelújítás mellett döntők gyakran szembesülnek azzal a kérdéssel, hogy nem tudják, milyen tetőcserepet válasszanak. A piacon jelen levő kínálatban többféle minőségi márka is helyet kap, így érdemes kicsit körüljárni a kérdést, hogy mindenki rábukkanhasson az egyéni elképzeléseinek leginkább megfelelő megoldásra. A Tondach vagy Bramac kérdésben az dönt, hogy beton vagy kerámia tetőcserép kerül a házra. Nézzük, milyen előnyökkel, illetve hátrányokkal jár e két elterjedt típus!

A kerámia cserepek nem csak kisebbek más fajtáknál, de ennél fogva a tetőt sem terhelik olyan nagyon. Bár sokan az agyagra esküsznek, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a kerámia is hozza azt a színvonalat, amelyet a hagyományos alapanyagtól megszoktunk. Természetesen fontos, hogy szellőzőcseréppel is el legyen látva a tető, hiszen ez gondoskodik a tető teljes átszellőztetéséről. Azt érdemes elmondani, hogy kisebb terhelhetőséggel rendelkezik, mint a betoncserép. De ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy ez miért is olyan lényeges?

Nagyon ritka az a helyzet, amikor valamiért fel kell menni a tetőre, és a legtöbb ilyen jellegű munkát a tetőtérből is el lehet végezni, tehát nincs szükség arra, hogy a cserepeken mászkáljunk. Egyes vélemények szerint kevesebb az élettartama a kerámia cserépnek, mint a betonból készültnek. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy az élettartam inkább függ a gyártási technológiától, annak hibátlanságától, valamint a környezeti hatásoktól, mintsem az alapanyagtól.

A kerámia alapanyagnál nehezebb a beton, így egy beton cserép esetében kisebb az esélye annak, hogy a viharos erejű szél megbontja a tetőszerkezetet. Bár a beton szilárdabb szerkezettel bír, de ez nem jelenti azt, hogy a kerámia kevésbé lenne jó. Mint azt korábban már említettük, a gyártási technológia kiforrottságán sokkal több múlik. Tény, hogy a beton cserepekből általában kevesebb a formaválaszték, mint a kerámiából, de így is mindenki találhat a kínálatban kedvére valót. Látható tehát, hogy mindkét márka számos előnnyel bír, érdemes tehát megismerni kínálatukat, mielőtt letennénk a voksot egyik vagy másik megoldás mellett.

Vélemény, hozzászólás?