• hét. júl 8th, 2024

Tanácsok az esküvői fotós kiválasztásához

Bynemadmin

febr 12, 2024

Az életed egyik legfontosabb napját szervezve talán te is tanácstalannak érzed magad, hogy milyen szempontok alapján válaszd ki a számodra legjobb esküvői fotóst. A tanácstalanság nem alaptalan, hiszen sok szempontot érdemes figyelembe venni a kereséskor, illetve először fogsz majd leülni olyan tárgyalásokra, amelyekből az esküvői fotós szolgáltató lehet, hogy végig csinált több százat. Az alábbiakban egy kis segítséget szeretnénk nyújtani ahhoz, hogy magabiztosabb legyél, és a számodra legjobb esküvői fotóst tudd kiválasztani.

 

A legfontosabb, hogy olyan esküvői fotóst kérj fel, aki legálisan és hivatalosan végzi a tevékenységét

Evidenciának tűnhet, de az esküvői fotósok egy része sajnos nem hivatalosan dolgozik, közülük jó néhányan alkalomszerűen, vállalkozás nélkül vállalnak el évente néhány munkát. Mindenképpen azt tanácsoljuk, hogy csak olyan esküvői fotóst kérj fel, aki valamilyen céges, vagy vállalkozói formában, így adószámmal és számlaképesen végzi a tevékenységét, mert csak így illetnek meg fogyasztói jogok. A nem hivatalosan dolgozó esküvői fotósok általában nem olcsóbbak, mint a hivatásos fotósok, így a kérdés morális részén túl anyagilag sem jársz jobban, ha ilyen fotóst kérsz fel, így érdemi előnyöd nem lesz az ilyen foglalásból, csak kockáztatni valód.

Mindenképpen köss megbízási szerződést az esküvői fotóssal, hiszen csak szerződés tudja garantálni a biztos foglalásod. Szolgáltatóként a megbízási szerződés megkötését az esküvői fotósnak kell kezdeményezni, ha ez a részéről elmarad, akkor az legyen intő jel a számodra. A szóbeli megegyezések egy sor olyan nyitott kérdést hagyhatnak, amelyekkel egy vitás esetben csak rosszul járhatsz, így ebből a kérdésből semmi esetre se engedj.

Csak olyan esküvői fotóst kérj fel, aki transzparens szolgáltatást kínál, illetve aki maga is nyitott arra, hogy megismerd őt és a szolgáltatását. Az átlátható csomagajánlatok, a rendelkezésre állási idő, a fizetési feltételek, a rugalmasság mind olyan kérdések, amelyeket még az esküvői fotóssal való tárgyalás előtt fontos ismerni. Mindehhez hozzátartozik, hogy személyes kapcsolatfelvétel és találkozó nélkül nem érdemes foglalni, hiszen itt az a kérdés is eldől, hogy a leendő esküvői fotósotok személye is illik-e a ti személyiségetekhez.

 

Győződj meg a szolgáltatás minőségéről

A legtöbb esküvői fotós közzétesz valamilyen portfóliót a munkáiról, de ha neked ez nem elég a döntésed meghozatalához, akkor nyugodtan kérj tőle több fotót. Ha például neked hangsúlyosan fontos a szertartás fotóinak a minősége, és a portfólióban kevés ilyen fotót látsz, akkor bátran kérd meg, hogy küldjön néhány ilyen fotót.

A személyes tárgyalásra bátran kérhetsz előhívott fotókat, esetleg az általa kínált fotókönyvből mintapéldányt, hogy kézben fogva is meggyőződj a fotók és az előhívott anyagok minőségéről. Tegyél fel nyugodtan kérdéseket az esküvői fotózás menetéről, a fotók átadásának módjáról és határidejéről, igazából bármiről, amit fontosnak gondolsz.

Kérdezz nyugodtan a fotók technikai hátteréről, hogy a fotós milyen rendszerrel fotózik, milyen eljárásrendje van a fotók mentésére, biztonsági mentésére és az archiválására. Az utómunka kérdése is nyugodtan szóba kerülhet, elmondhatod nyugodtan a kívánságaidat és az elvárásaidat.

A minőségi szempontok nemcsak kifejezetten az átadott fotók minőségét, hanem az egész szolgáltatás szép kerek biztosítását is jelentik. Egy fotósnak például tanácsot kell tudni adni egy sor kérdésben, például a fotós helyszín ügyében, vagy akár a nagy nap szervezésében. Ha egy kicsit is érzed, hogy a jelölt ezekben a kérdésekben nem kompetens, akkor nem ő lesz ti legmegfelelőbb szakemberetek.

 

Ne csak az ár alapján válassz esküvői fotóst

Habár nagyon nagy a különbség az esküvői fotósok árazása között, általában mégis elmondható, hogy a magasabb árszínvonalon dolgozó esküvői fotósok jobb szolgáltatást tudnak biztosítani. Ha olyan fotókat szeretnél az esküvődről, amelyek szépen keretbe foglalva mesélik el a nagy napotokat, ráadásul kiállják a trendváltozások próbáját, akkor mindenképp a drágább szegmensben fogod megtalálni a neked megfelelő esküvői fotóst.

Ha hosszabb rendelkezésre állást igényelsz a fotóstól, akkor az természetesen növelni fogja a költségeket, illetve általánosságban az is elmondható, hogy a főállású fotósok egy kicsit mindig drágábbak, cserébe viszont alaposabb munkát és több rugalmasságot fogsz tőlük kapni. Az árak tekintetében a lokáció is nagyon sokat számít, hiszen egy pest megyei esküvői fotós biztosan drágább, mint egy bármilyen más vidéki fotós.

 

Milyen esküvői fotóst ne kérj fel semmiképpen

Nem tanácsoljuk, hogy olyan fotóst kérj fel, aki gyanúsan olcsón dolgozik. Kecsegtető lehet olcsón megúszni az esküvői fotós felkérését, de az ilyen felkéréseknek szinte mindig csalódás szokott lenni a vége. Az ilyen fotósnak egyszerűen nincs elég bevétele ahhoz, hogy fejlessze az eszközparkját, illetve képzésekre, a tudása megújítására sincs forrása, amely mindig meg fog látszódni a fotók minőségén.

Nem érdemes felkérni olyan fotósokat sem, akik alapvetően más témát fotóznak. Az esküvő annyira speciális téma, hogy egyébként tapasztalt, de más témát fotózó fényképészek bicskája is bele szokott törni, ezért azt tanácsolom, hogy kifejezetten olyan fotóst keressél, akinek nagy rutinja van az esküvő fotózásban.

Semmiképp ne kérj fel ismerőst fotósnak, mert egyrészt ő így nem tud vendégként, civilként viselkedni az esküvőn, másrészt egy olyan felelősséget teszel a vállára, amivel nem biztos hogy meg fog tudni birkózni, még ha egyébként tapasztalt fotósról is beszélünk. Ehhez szorosan kapcsolódva ingyen se kérj fel senkit az esküvő megörökítésére, mert így nem tudsz elvárásokat megfogalmazni, nem várhatsz el profi szolgáltatást, a felkért személy lelkiismeretén fog függeni a végeredmény.

 

 

Összességében elmondható, hogy az esküvői fotós kiválasztása nem egyszerű feladat, de tervezéssel, a részletekre való odafigyeléssel, és nyílt kommunikációval koránt sem lehetetlen vállalkozás. Ha fontos a számodra a valódi profi szolgáltatás, akkor a fenti szabályok betartása mellett mindenképpen érdemes lesz egy nagyobb részt erre a célra elkülönítened az esküvői büdzséből.