• szo. júl 13th, 2024

Tudta, hogy van ahol sütik a túrógombócot?

Bynemadmin

márc 21, 2015 #túrógombóc

A főzött túrógombóc eredetileg Csehországból származik, de gyorsan elterjedt a Monarchiában és Topfenknödel néven az osztrák konyha részévé vált. A klasszikus változata a vízben főtt, ahogy Csehországban, Ausztriában és Erdélyben valamint Magyarországon készítik. A receptneked oldalán is szemezgethetünk finom túrógombóc receptek között és közel 30 féle elkészítési módját ismerhetjük meg. A túrógombóc másik változata a sült, amit Romániában és főleg Németországban készítenek. Persze a receptneked oldalán is találhatsz belőle.

De térjünk vissza az eredetre, mert sokan abban a tévhitben élnek, hogy a túrógombóc magyar „találmány”, pedig az eredetije: a Topfenknödel, amit nem búzadarával, hanem zsemlemorzsával vagy mostanság kétszersült morzsájával készítenek.

Nálunk talán azért készül búzadarával, mert a magyar köztudatban a gombóc gabonás ételnek számít, mert eredetileg a gombóc kukoricadarából vagy búzadarából készült, ami a 16. századkörnyékén terjedt el nálunk német hatásra. A finom túrógombóc receptek között kukoricadarás változat is szerepel. Ezen kívül számtalan sós, például medvehagymás és édes változat például karamellás, kókuszos, mazsolás vagy gyümölcsös, például epres túrógombóc elkészítése olvasható.

Vélemény, hozzászólás?