• pén. febr 23rd, 2024

Tudta, hogy van ahol sütik a túrógombócot?

Bynemadmin

márc 21, 2015 #túrógombóc

A főzött túrógombóc eredetileg Csehországból származik, de gyorsan elterjedt a Monarchiában és Topfenknödel néven az osztrák konyha részévé vált. A klasszikus változata a vízben főtt, ahogy Csehországban, Ausztriában és Erdélyben valamint Magyarországon készítik. A receptneked oldalán is szemezgethetünk finom túrógombóc receptek között és közel 30 féle elkészítési módját ismerhetjük meg. A túrógombóc másik változata a sült, amit Romániában és főleg Németországban készítenek. Persze a receptneked oldalán is találhatsz belőle.

De térjünk vissza az eredetre, mert sokan abban a tévhitben élnek, hogy a túrógombóc magyar „találmány”, pedig az eredetije: a Topfenknödel, amit nem búzadarával, hanem zsemlemorzsával vagy mostanság kétszersült morzsájával készítenek.

Nálunk talán azért készül búzadarával, mert a magyar köztudatban a gombóc gabonás ételnek számít, mert eredetileg a gombóc kukoricadarából vagy búzadarából készült, ami a 16. századkörnyékén terjedt el nálunk német hatásra. A finom túrógombóc receptek között kukoricadarás változat is szerepel. Ezen kívül számtalan sós, például medvehagymás és édes változat például karamellás, kókuszos, mazsolás vagy gyümölcsös, például epres túrógombóc elkészítése olvasható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük